Kategorier
Artiklar

Ny energi till ditt hus

Tillhör du den kategori av människor som gruvar dig för att öppna posten och som känner att i synnerhet elräkningen är extra jobbig att läsa? Det kan mycket väl vara så att du betalar betydligt mer pengar än vad du borde göra. Att ha exempelvis direktverkande el kan vara förödande för ekonomin och där man genom andra val kan skapa bättre förutsättningar för sig själv och för sin familj.

Att byta energikälla kan ge dig mer pengar i plånboken och där du även får andra fördelar. Idag så ligger det ett klimathot över oss och vi kan alla vara med och försöka vända den negativa trenden. Detta gäller inte minst för våra hus och kring vilken energi vi använder för uppvärmning av dessa. Det har skett stora framsteg gällande detta under senare år och vi ska titta närmare på en lösning som är väldigt tilltalande i sammanhanget: bergvärme.

Så kan bergvärme ge dig mer pengar i plånboken

Bergvärme innebär att man – via en bergvärmepump – tar upp energi från berggrunden och med hjälp av denna sedan värmer upp huset. Det är ett effektivt sätt att värma upp ett hus – och det är ett ekonomiskt värdefullt sådant. Jämför man med andra uppvärmningsalternativ så kan bergvärme, korrekt installerad och med rätt dimensioner, ge en sänkning på närmare 80% av uppvärmningskostnaden. Detta gäller alltså år efter år. Den energi som alstras är dessutom grön och har en minimal negativ påverkan på miljön. Det handlar om vinster i varje led.

Bergvärme är emellertid inte för alla. Hur du bor är avgörande. Vissa har fel geografiska och geologiska förutsättningar för denna energikälla. Det måste alltid undersökas innan. En anna detalj som spelar roll handlar om närhet till grannen.

Om din granne har bergvärme så finns det regler som säger att ditt eget borrhål inte får ligga närmare än 20 meter än grannens borrhål. Detta för att ni båda ska kunna få optimal effekt av er bergvärme. Det gör att många hushåll som bor tätare inpå varandra kan ha problem. Lösningen kan vara att borra djupare eller att man borrar diagonalt bort från grannens borrhål. Båda dessa alternativ fungerar, men är dyrare. Kostnaden är också en avgörande detalj.

Bergvärme är dyrt att installera

Det stora abret vad gäller bergvärme är att det kostar pengar – och att kostnaden dessutom kan stiga i takt med att man tvingas borra djupare. Ju djupare man borrar, desto högre blir också kostnaden. Även med Rot-avdraget inkluderat – vilket får, och bör, användas – så kommer kostnaden att totalt ligga närmare 100.000 kronor. En summa som man får ha all förståelse för att inte alla har råd med.

En annan nackdel handlar om att bergvärme kommer att påverka tomtens utseende. Man gräver och borrar och detta med tunga maskiner. Det tar ut sin tullavgift i form av att din gräsmatta kommer att bli förstörd och i behov av en uppfräschning.

Men, på det stora hela så är det en investering som lönar sig redan från dag ett. Du får lägre kostnader, du får grön energi och du får en situation där du själv sitter i förarsätet genom att alltid ha en konsekvent kostnad att betala och där inga överraskningar sker då du öppnar räkningen. Vi ska även nämna att dagens bergvärmepumpar är ytterst lätta att både styra och sköta om. I många fall kan du använda din egen mobil för detta och styra temperaturen i ditt hem även då du är på jobbet.