Bör man använda begagnat byggmaterial?

Bör man använda begagnat byggmaterial? Ja, det finns flera starka skäl till detta och ett av de absolut starkaste handlar om miljön. Från EU så har nya direktiv givits där återbruk är viktigare än återvinning. Detta då miljön och klimatet mår bättre av att vi återanvänder saker snarare än att vi lämnar dessa på miljöstationen. Detta gäller även byggmaterial.

Byggbranschen har under flera åt anammat detta. Faktum är att det finns tydliga planer i samband med nästan all rivning och all typ av demontering där man tar tillvara på byggdetaljer som kan fungera och som fortfarande håller måttet. Dessa kan sedan återanvändas eller säljas vidare till privatpersoner som i sin tur drar nytta av bättre priser – men fullt funktionella byggdetaljer, vitvaror och annat.

Naturligtvis måste det även finnas en tanke på säkerhet. Allt går inte att återanvända och vissa saker måste återvinnas. Säkerheten går alltid först och detta är naturligt: man kan inte bygga någonting som visar sig hålla ett sämre skick än förväntat och där det kan finnas risker inblandat. Pengar – och miljö – får aldrig stå över människors säkerhet. Här måste byggföretag hitta rätt balans.

Undersök innan – säkerhet i första rummet

En annan viktig aspekt handlar om gifter. Äldre byggmaterial kan se fint ut rent okulärt och man kan som privatperson bli fundersam om nyttan med att riva ut och kasta sådant. Här bör man emellertid vara medveten om att tiderna förändrats och att vissa typer av material inte alls når de miljöstandarder som vi har idag. Det kan handla om arsenik i impregnerat trä eller om PCB i gamla fönster.

Återbruk handlar även om sunt förnuft. Vet du att tegel tidigare har suttit i en gammal fabrik så kan du också ana att teglet i fråga kan ha exponerats för en massa gifter. Det vill du kanske inte ha i ditt kök. Samma sak för mögel. Ser du minsta antydan till mögel så är det bara att kassera byggdetaljen i fråga. Där finns bättre alternativ.

Så hittar du begagnat byggmaterial

Var kan man då hitta begagnat byggmaterial? Ett tips är att hålla kontakt med byggföretag i den stad du bor i och förklara vad du behöver. I samband med att de bygger – och river – så kan de springa på fullt funktionella saker och detaljer. Det man får vara beredd på här är att det kan ta tid. Att samla begagnat byggmaterial handlar mer om många bäckar små än om att det kommer en hel fors mot dig.

Internet är bra. Många privatpersoner säljer av material som använts och som fortfarande fungerar. Det kan handla om vitvaror, porslin. badrumsdetaljer, fönster, takpannor, golv, radiatorer och så vidare. Skapa bevakningar på exempelvis Blocket och Tradera och kolla Byt-Sälj-grupperna lokalt på din Facebook. Var emellertid noggrann med att kontrollera både skick och var sakerna i fråga funnits innan du slutför köpet.

Det finns även rena specialister för begagnat byggmaterial. Där handlar det dock ofta om äldre, vackra detaljer från olika tider och olika arkitektoniska stilar – exempelvis funkis – och priserna sätts också därefter. Letar du efter något specifikt så är dessa återförsäljare säkerligen behjälpliga, men om du är på jakt efter större partier av något så kan kostnaden bli lite väl hög.

Ett sista tips är att ha en bra tumme med personalen på återvinningsstationen. Det kan finnas en möjlighet – även om det egentligen inte ska göra det – att du kan få tillåtelse att plocka saker därifrån. Det här är lite av en paradox för övrigt: man uppmanas till återbruk – men man får inte ta, eller köpa, där den större delen av begagnat byggmaterial finns? Här kanske mer resurser och mer personal på och till våra återvinningscentraler kan vara lösningen?