Kategorier
Måleri

Målare i Kungälv ger arbetssökande möjligheter

Efter att ha haft svårt med rekryteringen under en längre tid beslutade sig en målare i Kungälv att ta chansen på några oerfarna arbetssökande och lära dem.

När det talas om att få bukt på arbetslöshet och hur vi ska få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden är det ofta i termer av vad politiker kan göra. Olika former av insatser diskuteras med varierande grader av framgång i slutändan. En målare i Kungälv beslutade dock sig för att själv göra någonting åt saken.

Det var förvisso inte en helt altruistisk handling, målerifirman hade under lång tid haft svårt att hitta erfaren personal. Lösningen på detta problem blev dock någonting som gynnade både firman och flera arbetssökande på orten. Ett projekt som inte var utan risker, men som slutade med succé.

Vägen till målare

Målerifirman hade i månader försökt hitta en kunnig ersättare åt en anställd som gått i pension utan någon lycka. Lösningen blev istället att ta chansen och anställa en helt oerfaren, men driven individ och lära upp den från grunden. Lärlingen fick börja med låg lön, men inom kort hade den lärt sig en hel del och kunde arbeta självständigt.

Det hela blev en sådan framgång att firman även nästa gång den behövde anställa någon ny valde att gå samma väg. Ägaren menar att det är lätt att fastna i tänket att de anställda måste kunna allting redan innan de börjar, men att det kan vara mycket värt att investera lite i sina anställda och lära dem det de behöver för att göra jobbet.