Kategorier
Artiklar

Det är få elinstallationer som man själv får göra

Det är viktigt att elinstallationerna görs rätt, annars kan det orsaka både olyckor och brand. Därför får man enligt lagen inte själv dra elen utan måste alltid anlita en behörig elektriker.

De flesta elarbeten måste utföras av en behörig elektriker. Det enda man möjligtvis kan få göra är enklare saker som att byta en stickpropp eller glödlampa. Många tror att det är enkelt med el och gör ändå vissa elinstallationer som inbyggda spottar i taket och extra eluttag. Det många missar är att värmen bakom lamporna måste ha någonstans att ta vägen och att en kabel inte klarar hur många eluttag som helst. Tyvärr är egeninstallerade spotlights och eluttag en vanlig orsak till brand idag. Har man precis flyttat in i en ny bostad och är osäker på om vissa elinstallationer är korrekt utförda så kan man kontakta en elektriker i Uppsala och be om en besiktning.

Anlita alltid en certifierad elektriker

Att installera el själv är olagligt. Om man anlitar en hantverkare som inte är en certifierad elektriker så kommer inte heller hemförsäkringen gälla vid exempelvis en brand. Därför är det jätteviktigt att man vänder sig till ett företag som har välutbildade elektriker med tillstånd och certifikat. Vid elinstallationer ska också alltid ett protokoll uppföras där det står vad för slags arbete som gjorts och med vilka material. Detta protokoll är en slags värdehandling och extra försäkring ifall att något skulle hända. Då kan man visa försäkringsbolaget att elinstallationerna har gått rätt till.