Kategorier
Artiklar

Att tänka på när man ska lägga nytt tak

Att byta tak på sitt hus är ett stort projekt och kan kännas överväldigande. Det kan vara svårt att veta var man ens ska börja. Vad är viktigt att tänka på, och hur väljer man tak?

Någon gång under husägandet kommer det vara dags för takbyte. Att lägga nytt tak är ett stort projekt och ingenting man ska underskatta. Som tur är finns det välutbildade och professionella takläggare att anlita för just detta. Ett tak är något man vill ska hålla i många år. Det ska kunna utstå alla typer av väder, säsonger och temperaturer. Samtidigt vill vi såklart det även ska se bra ut.

Vad för tak ska man välja?

Det finns flera olika sorters tak att välja mellan. Det är även viktigt att man väljer en bra underlagstäckning. I Sverige är det vanligt att ha antingen plåttak eller tegeltak och det finns flera olika varianter av respektive sort. Det är en bra idé att diskutera ditt val av tak med en professionell takläggare, då de vet vad som kommer fungera bäst för just din situation. Fördelen med att välja plåttak är att det passar både äldre och nyare hus. Det finns klassiska plåttak men även mer moderna variationer. Tegeltak å andra sidan är en klassiker som aldrig blir omodern och det finns flera olika färgnyanser att välj mellan. Nackdelen med tegeltak är att de väger mycket vilket kräver att ditt hus behöver ha en bastant takstomme. Tegel håller oftast väldigt länge och isolerar ditt hus mot värme, ljud och kyla.